Works

About

Contact

/

PALACE Cinemas Raffles City

ENTERTAINING Cinema
LOCATION Shenzhen, China
SERVICE Interior design
YEAR 2017

PALACE Cinemas Raffles City

Cinema

LOCATION Shenzhen, China

SERVICE Interior design

YEAR 2017

When we trace back the origin of a film - or the soul of it - it always comes to 'the script'. A pile of paper can work magic on films. And the same thing goes to interior design too. At the initial stage of designing, sketches and drafts happen on papers also. Leveraging this to our design concept of this cinema, the team wanted to draft a script and cast it into the interior space we had. We imagined a book of script being thrown into the air, papers forming mesmerizing curves that open a pathway for the audience to wander into a world of films.

In order to portray this state of mind, it is important that we choose the right shapes and lighting. We used a lot of curves, arcs, and beige colour lights throughout the whole cinema, just to create vibes similar to papers being thrown into the air. We also divided the cinema into four parts: (i) opening, (ii) developing, (iii) changing and (iv) concluding - the four steps of Chinese regulated classic writing. These four parts follow in order of an average audience's journey. The first part is 'opening', symbolized by the entrance of the cinema including ticket counter and food stalls. Here we used sleek lines and edges to welcome every audience, drawing their attention in the most natural way, as in films where the opening scene fades in from all black. There are also the same curves in the ceiling, so that it can join in with lines on walls under soft beige lights. In between walls there are some subtle wood pattern facing behind a layer of white curvy walls. With aid of white lights along the curves, the walls look like an opened book, revealing intriguing forewords. After the glorious opening, our design story continues to the next part: 'developing'. Along the hallway, both walls and the ceiling are extending the curvy lines and shapes of the previous part, whilst the patterns on the floor find their ways to go through, indicating clear directions to different houses on the hallway. Since it is important for this 'developing' part to enhance what was started in the 'opening', we used a slightly darker colour on the walls to increase tension. This is to prepare audience to feel more involved in the cinematic experience, right before going into each house for screening. Followed by that, it is time for a little plot twist: 'changing'. In the middle of the hallway with a turn, you will find the male and female washrooms. This symbolizes 'changing' in a script, which explains why the look and feel of this part are quite different than the previous. Upon stepping into the washrooms, you will find a much brighter white light. This helps in intensifying the black and white colour contrast used in general. Full-body mirrors are used and placed to reflect each other, creating an infinite space for the audience to explore in this sea of imagination - just like any plot twist in a script.